Skip to content
Contact |

In het afgelopen vaarseizoen is de vaarintensiteit, en helaas ook de overlast op en aan het water, wederom enorm toegenomen. Hierdoor werd het woongenot van de bewoners aan de doorgaande sloten en de Noorderplas regelmatig ernstig verstoord. Dit jaar was er, mogelijk mede door de beperkingen tijdens de coronacrisis, sprake van explosieve groei van de overlast. De grote toename van Zodiacs en aluminium boten met buitenboordmotoren geven steeds meer onacceptabele overlast. Het gaat o.a. om veel lawaai van motoren en schreeuwende mensen, afkalvende oevers en overvaren van nesten van watervogels. Op mooie zomerdagen, met name tijdens de weekenden en in de vakantieperiode, hield de overlast regelmatig aan tot 2 uur ’s nachts.

Vaarbeleid

Er is dus nogmaals heel duidelijk geworden dat het in 2019 aangekondigde nieuwe vaarbeleid er zo snel mogelijk moet komen. Ook staat voor ons vast dat, welk beleid er ook komt, er stevig gehandhaafd moet worden
Sinds eind 2019 hebben wij deelgenomen aan gesprekken en werkgroepen met gemeente, handhavers, bewoners en jongeren betreffende het varen, nieuw vaarbeleid en handhaving.

De gemeente heeft ons vorig jaar laten weten dat wij eind januari/begin februari 2021 een concept ter becommentariëring aangeleverd krijgen. Wij zullen hierbij uiteraard de leden betrekken.

In het beleid zal onder meer aandacht zijn voor het gesloten verklaren van de openbare wateren tussen zonsondergang en zonsopgang. Een praktische pilot inzake de verplichte registratie van bepaalde categorieën van boten is onderdeel van het beleid, om zo inzicht te krijgen in soorten, aantallen en gebruikers. Daarnaast lijkt dit een cruciale stap om handhaving te kunnen verbeteren.

Werkgroep

De in januari 2021 gestarte werkgroep wil voorkomen dat ons prachtige woongebied, inclusief de natuur en ook het onbewoonde Oosterdelgebied, nog meer bedreigd gaat worden door de uitvoering van alle plannen.

De werkgroep wil als eerste het nieuwe vaarbeleid beoordelen. Ook wil zij de gemeente duidelijk laten weten dat in alle mooie plannen kritisch moet worden gekeken naar de impact op onze woonomgeving.

Wij willen ook graag samenwerken naar met Veldzorg, die het onbewoonde Oosterdelgebied beheert, en met bewoners die aan het water wonen, maar (nog) geen lid zijn van onze vereniging. Bijvoorbeeld de bewoners aan de Achterburggracht.

Varen: regels en handhaving seizoen 2022

Tijdens een gesprek met de gemeente en een aantal bewoners zijn de ervaringen betreffende de…

Lees meer

Hoe staat het met het nieuwe vaarbeleid?

Het is weer rustig op de Noorderplas, maar ……… De bewonersvereniging en een aantal bewoners…

Lees meer

Update juni: overleg B&W en participatie nieuw vaarbeleid

De bewoners Jurjen Bonder, Kees Dingler, Ronald van Schoorl, Leon Schuijt, Bart Sier en Barbara…

Lees meer

Update maart 2021 – Varen

In onze vorige Nieuwsbrief van december 2020 hebben wij u al uitgebreid geïnformeerd over de…

Lees meer
Back To Top