skip to Main Content
Contact |

In onze vorige Nieuwsbrief van december 2020 hebben wij u al uitgebreid geïnformeerd over de grote toename van de overlast op en aan het water. In het vorige vaarseizoen was er, mogelijk mede door de beperkingen tijdens de coronacrisis, sprake van explosieve groei van de overlast. De grote toename van Zodiacs en aluminium boten met buitenboordmotoren geeft steeds meer onacceptabele overlast. Het gaat o.a. om veel lawaai van motoren en schreeuwende mensen, afkalvende oevers en overvaren van nesten van watervogels. Op mooie zomerdagen, met name tijdens de weekenden en in de vakantieperiode, hield de overlast regelmatig aan tot 2 uur ’s nachts. Uit de antwoorden op de in februari gehouden mini-enquête blijkt dat ruim de helft van de bewoners in het vaarseizoen dagelijks of in ieder geval meerdere dagen per week veel of erg veel overlast van het varen ervaart. Verreweg de meeste overlast wordt ervaren door de bewoners rond de Noorderplas, op het Schapenland, aan de Achterburggracht en andere sloten langs de vaarroutes.

De bewoners Jurjen Bonder, Kees Dingler, Ronald van Schoorl, Leon Schuijt, Bart Sier en Barbara de Wit hebben eind januari een eerste bijeenkomst van de werkgroep bijgewoond. Vanuit het bestuur doen Kees Jan Schouten (trekker) en Jaap Steenhuis mee.

Afgesproken is dat de eerste activiteit het beoordelen van het nieuwe vaarbeleid zal zijn. De gemeente heeft meerdere keren toegezegd dat wij begin van dit jaar (eind januari/begin februari) een concept zouden ontvangen. Helaas hebben wij nog steeds niets ontvangen. Wij hebben twee weken geleden een bericht naar wethouder Jongenelen gestuurd en hem gevraagd hoe vanaf nu de handhaving zal plaatsvinden. Wij hebben geen reactie ontvangen, maar inmiddels in de krant gelezen dat er (voorlopig) geen nieuw vaarbeleid komt.

Back To Top