Ga naar hoofdinhoud
Contact |

Het is weer rustig op de Noorderplas, maar ………

De bewonersvereniging en een aantal bewoners van onze wijk zijn al vanaf 2019 met de gemeente in gesprek over maatregelen om de toenemende overlast op het water te beperken. Tijdens de afgelopen twee vaarseizoenen was er, mogelijk mede door de beperkingen tijdens de coronacrisis, sprake van explosieve groei van de overlast. De grote toename van Zodiacs, aluminium boten met buitenboordmotoren, vlotten en sloepen met muziek geeft steeds meer onacceptabele overlast. Het gaat o.a. om veel lawaai van motoren, schreeuwende mensen, dreunende muziek, afkalvende oevers en overvaren van nesten van watervogels.

Na een veel te lange voorbereidingsperiode door de wethouder en ambtenaren heeft de Gemeenteraad heeft op 8 juni een nieuw vaarbeleid goedgekeurd. De belangrijkste punten zijn:
– Registratieplicht voor alle vaartuigen in het gehele Rijk der Duizend Eilanden
– Verbod om tussen 23.00 en 07.00 uur op het water te zijn
– Verbod op het gebruik van waterscooters

De pilot bootregistratie is eind augustus eindelijk van start gegaan. Ook de handhaving zou worden verbeterd door het aantrekken van meer BOA’s die op het water kunnen handhaven.

De gemeente heeft ons laten weten dat de uiteindelijke evaluatie van het nieuwe beleid gepland staat na het vaarseizoen 2022.  Op donderdagavond 17 maart krijgen wij een update van de stand van zaken. Ook is ons gevraagd om te vertellen hoe wij het afgelopen vaarseizoen hebben ervaren. Dit laatste zullen we zeker doen. We gaan nogmaals duidelijke aangeven welke overlast de bewoners ervaren en dat er slimmer gehandhaafd moet worden. De bevindingen zullen worden meegegeven aan het nieuwe college van Dijk en Waard.

Back To Top